s. 1948
Aalto-yliopisto, Taiteen laitos
Aivotutkija, akateemikko, prof. emerita
”Olen kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri, Aalto-yliopiston systeemisen neurotieteen ja aivokuvantamisen emeritaprofessori sekä tieteen akateemikko. Olen vetänyt 80-luvulta lähtien monitieteistä aivotutkimusyksikköä, jossa olemme kehittäneet uusia aivotutkimusmenetelmiä ja yrittäneet ymmärtää terveiden ja sairaiden ihmisaivojen toimintaa.”
Kuka nainen on inspiroinut sinua ja miksi?
Isäni sisko, kummitätini, tartutti kiinnostuksen kirjoihin, käsillä tekemiseen, luontoon ja jopa pasianssin peluuseen toteamalla aina että ”tää on miusta aika mukavaa”. Kuitenkin asiat ja ideat ovat aina tuntuneet tärkeämmiltä kuin se kuka ne on keksinyt tai niitä ajaa, olipa kyseessä nainen tai mies.
Kuka on työntänyt sinua urallasi eteenpäin?
Monetkin ovat kannustaneet. Pomoni ylilääkäri Lea Bergström tuki hyppyäni tyhjän päälle, kun päätin siirtyä erikoislääkärin eläkevirasta määräaikaiseksi tutkijaksi Teknilliseen korkeakouluun. Siellä akateemikko Olli V. Lounasmaa puolestaan innosti ja tuki monin tavoin. Kotonakaan ei ole koskaan kampattu.
Minkä olet urasi aikana kokenut haastavaksi?
Aina ei ole ollut helppoa toimia toisen alan edustajana kaukana kotipesästä. Johtajana ja hallinnoijana olen viihtynyt huomattavasti huonommin kuin ruohonjuuritason tutkijana.
Mitä tavoitteita sinulla on tulevaisuudessa?
Yritän madaltaa aivotutkimuksen ja taiteen raja-aitoja sekä ymmärtää miten me ihmiset hahmotamme maailmaamme.
Paras vinkkisi arjen helpottamiseksi?
Jaa työt kotona, hanki siivooja, luovu liian korkeista kriteereistä – kaikkea ei ehdi, eikä tarvitse. Jos mahdollista, jousta työajoissa. Pidä kunnon lomat.
Neuvosi naisille:
Pidä kiinni siitä, mitä aikaisemmat naissukupolvet ovat yhteiskunnassa jo saavuttaneet. Hanki perhe silloin, kun siltä tuntuu – työtilanteesta riippumatta. Tue sekä naisia että miehiä.