s. 1958
HAM Helsingin taidemuseo
Taidemuseonjohtaja
”Vietin lapsuuteni Moskovassa ja Lontoossa, missä kirjeenvaihtaja isäni työskenteli. Myöhemmin vuodet Yhdysvalloissa vaihto-oppilaana ja Fulbright stipendiaattina vahvistivat innostusta hakeutua taidehistorian ja taidemuseoiden pariin. Olen johtanut kolmea taidelaitosta: Helsingin Taidehallia, Ateneumin taidemuseota ja nyt HAMia. Kansainvälisyys ja yleisölähtöisyys ovat aina ollut työni lähtökohtana – se on näkynyt niin Picasson näyttelyssä, jonka toteutin Ateneumissa ja Yayoi Kusaman näyttelyssä, joka saavutti ennätyskävijämäärän HAMissa. Naistaiteiljoiden esiin tuominen ja nykytaiteen ja taiteen historian rinnastaminen kiinnostavat minua. Haluan, että taidemuseot toivottavat kaikki tervetulleiksi, ja avaavat uusia näkökulmia elämään.”
Kuka nainen on inspiroinut sinua ja miksi?
Olen lukenut paljon kahden taidemaailmassa vaikuttaneen naisen, Maire Gullichsenin ja Sara Hildenin elämästä. He ovat inspiroineet minua olemalla rohkeita ja kansainvälisesti suuntautuneita. Molemmat ovat halunneet tuoda taidetta suuren yleisön nähtäville. Heitä on kiittäminen Sara Hildenin taidemuseosta Tampereella, Porin taidemuseosta ja jopa Alvar Aallon suunnittelemasta Suomen paviljongista Venetsian biennaalissa.
Kuka on työntänyt sinua urallasi eteenpäin?
Minulla on ollut onni saada tehdä töitä suurenmoisten naisten kanssa – he ovat kannustaneet minua eteenpäin. Puolisoni LT Antti S. Mattila ja poikani Olli ja Kalle ovat aina olleet tukenani.
Minkä olet urasi aikana kokenut haastavaksi?
Rakastan muutosta ja muutoksen johtamista. Mutta muutos voi olla myös haastavaa – mutta samalla mielenkiintoista ja innostavaa.
Jos voisit välttää yhden virheen, mikä se olisi?
Virheitä tehdään, jotta opittaisiin. Turhaa niitä on välttää!
Mitä tavoitteita sinulla on tulevaisuudessa?
Monet tavoitteet liittyvät työhön, mm. Helsingin tunnetuksi tekeminen hienona kuvataide- ja museokaupunkina. Muuten rakastan Japania ja sen kulttuuria ja haluaisin jatkaa harrastustani matkustamalla pidemmän aikaa Japanissa.
Tabut:
Yksi taiteen tehtävistä on rikkoa tabuja. Työ taiteen parissa auttaa näkemään asioita ja elämää erilaisista näkökumista ja hälventää tabuja.
Paras vinkkisi arjen helpottamiseksi?
Loukkaantuminen on maailman turhin tunne. Jos sinua loukataan, älä haaskaa aikaasi sen miettimiseen – on paljon tärkeämpää ja hauskempaa tekemistä!
Neuvosi naisille:
Ihan parasta kannustusta olen itse saanut pojiltani Ollilta ja Kallelta, jotka potkivat eteenpäin toteamalla: ”you go girl”! Eli rohkeasti eteenpäin toteuttamaan itseään.