s. 1960
Kahdeksas Kanava Oy
Toimitusjohtaja
”Koulutustaustani on kaupallinen. Liiketaloutta opiskelin kanadalaisessa University of British Columbiassa sekä Helsingin kauppakorkeakoulun kansainvälisessä executive MBA-ohjelmassa. Kaupallispainotteisesta taustani huolimatta hakeuduin töihin teknisille aloille, metalli- ja elektroniikkateollisuuteen, logistiikkaan ja lopulta IT-alalle. Toimin viisi vuotta työn ohessa yliopiston tuntiopettajana, aiheina tuotteistaminen ja tuotekehitys.
Ehkä uuden oppiminen vielä jatkuu, sillä merenkulku kiinnostaa. Tiellä konepajan vientisihteeristä elektroniikka-alan Euroopan, Lähi-Idän ja Afrikan liiketoimintojen johtajaksi on toki tullut vastaan lasikattoja – tai oikeastaan lasikynnyksiä. En niitä sure: jos urakehitys olisi ollut helppoa, olisivat monet mielenkiintoiset uudet haasteet jääneet kokematta.
Nyt työskentelen toimitusjohtajana kalustonhallintajärjestelmiä kehittävässä ja tuottavassa IT-alan yrityksessä Kahdeksas Kanava Oy:ssa. Toimitusjohtajan työt ovat pienessä yrityksessä varsin monipuolisia, sisältäen niin tarjousten ja sopimusten laadintaa kuin sovellusten testausta ja toimistorutiineja. Toimin lisäksi useissa hallitustehtävissä, mm. Naantalin Energia Oy ja Naantalin Satama Oy. Suomen Yrittäjien aluejärjestön hallituksen jäsenyyden ja Naantalin Yrittäjien puheenjohtajuuden lisäksi mieluisia, harrastuksiin liittyviä yhdistysten luottamustehtäviä ovat myös Naantalin Seudun Meripelastajien hallituksen jäsenyys sekä aktiivitoiminta aluksen konemiehenä; Maanpuolustusnaisten Varsinais-Suomen piirin varapuheenjohtajuus ja Naantalin Maanpuolustusnaiset ry:n puheenjohtajuus. Vastapainoa muutoin teknisille ja urheilullisille harrastuksille tuo Naantalin Taidemuseon Kannatusyhdistys, jossa olen varapuheenjohtaja.”
Kuka nainen on inspiroinut sinua ja miksi?
Oman äitini lisäksi ne lukuisat vapaaehtoistyöhön aikaansa käyttävät naiset, jotka tekevät lujasti ja yhteistyökykyisesti töitä sen hyväksi, mihin uskovat. Yrittäjänaisissa heitä on erityisen paljon, samoin luonnonsuojelua ja lasten hyvinvointia edistävissä yhdistyksissä.
Kuka on työntänyt sinua urallasi eteenpäin?
Mieleenpainuvin tukeni ja sparraajani oli Benefonin perustaja Jorma Nieminen. Yhtiön johtajana hän rohkaisi omasta kannastaan poikkeavien näkemysten esittämistä ja avointa keskustelua, eikä koskaan vähätellyt toisten mielipiteitä tai niiden perusteluja. Kun uuden tuotteen julkistamista juhlistettiin, mukana olivat niin johtoryhmä kuin tehtaan kokoonpanon ja pakkaamon väki – yhdessä me olimme Benefon. “Pitää uskaltaa” on Jorilta oppimani periaate.
Minkä olet urasi aikana kokenut haastavaksi?
Perhe, jossa on pieniä lapsia ja molemmilla vanhemmilla vastuullinen työ. Omalla kohdallani erityisesti pitkät työmatkat myös muille mantereille aiheuttivat aikoinaan ajankäyttöhaasteita ja huonoa omatuntoa. Ilman vanhempiani siitä ei olisi selvitty.
Jos voisit välttää yhden virheen, mikä se olisi?
Päivääkään en vaihtaisi pois. Virheistä oppii ja vielä parempi, jos on tilaisuus antaa oppimansa muiden yrittäjien ja yritysten hyötykäyttöön.
Mitä tavoitteita sinulla on tulevaisuudessa?
Aina pitää olla mahdollisuus oppia uutta ja tarttua uusiin tilaisuuksiin. Kärsivällisyyden kehittäminen saattaa olla tarpeellinen tavoite.
Neuvosi naisille:
1. “En pysty siihen, koska olen nainen”. Älä itse rakenna lasikaton perustuksia. Mitään ei myöskään kannata tehdä vain näyttämisen vuoksi, vaan pitää valita ja päättää itselle tärkeät tavoitteensa.
2. “Tasa-arvo tarkoittaa naisten ja miesten samankaltaisuutta”. Ei suinkaan. Naiseus on arvo sinänsä. Ole oma itsesi, hyväksy myös muut, kukin omanlaisinaan yksilöinä, naisina ja miehinä.
3. “Ei saa epäonnistua”. Toki saa, lisäksi pitää osata ajoissa päästää irti huonoksi osoittautuneesta hankkeesta.
4. “Nollasummapelit”. Sellaisia on syytä välttää. Anna hyvän kiertää ja anna varsinkin nuorelle mahdollisuus.