s. 1954
Arkkitehtitoimisto Nurminen Antila & Co Oy
Arkkitehti
”Olen syntynyt ja kasvanut Lapualla, keskellä kirkonkylää sijaitsevassa maatalossa, kahdesta tytöstä vanhimpana. Pääsin vuonna 1973 opiskelemaan haluamaani ammattiin Teknilliseen korkeakouluun Otaniemeen. Työskentelin muutaman vuoden toimistoarkkitehtina ennen kuin perustin oman arkkitehtitoimiston Seinäjoelle. Toiminta yhdistyi Arkkitehtitoimisto Nurminen & Co Oy:n kanssa vuoden 1999 alussa ja siirryin Vaasaan. Säilytin Helsingissä sijaitsevan toimistoni sivupisteen, johon oli helpompi rekrytoida lyhyellä aikataululla työkokemusta omaavia arkkitehteja ja opiskelijoita. Olen toimistomme pääosakas, toimitusjohtaja, pääsuunnittelija ja vastuullinen arkkitehti. Oman ammattini ja toimistoni lisäksi koen tärkeäksi osallistumisen erilaisiin järjestöihin ja yhdistystoimintaan. Tämä on laajentanut perspektiiviäni ja luonut tärkeitä verkostoja myöskin omien ammattiympyröideni ulkopuolelle.”
Kuka nainen on inspiroinut sinua ja miksi?
Minua inspiroivat kaikki naiset, jotka suhtautuvat työhönsä ja edessä oleviin haasteisiin intohimolla ja niitä pelkäämättä. Arkkitehdeista nostan esiin Wivi Lönnin, joka oli yksi edelläkävijöistä ja ensimmäinen oman toimiston perustanut naisarkkitehti sekä yhden aikakautemme tunnetuimmista ja inspiroivimmista arkkitehdeista Zaha Hadidin, joka oli ensimmäinen nainen, joka sai arkkitehtuurin arvostetun Pritzker-palkinnon, jota usein nimitetään myös ”arkkitehtuurin Nobel-palkinnoksi”.
Kuka on työntänyt sinua urallasi eteenpäin?
Työntövoimana on ollut oma haluni kehittyä arkkitehtina sekä into toimiston osaamisen kehittämiseen. Kivijalkana on ollut äidiltäni saatu vakaa usko siihen, että ei ole asiaa mistä en selviä. Sanoisin kuitenkin, että ilman ammattitaitoista ja sitoutunutta henkilökuntaa ei olisi myöskään toimistoa tai uraani sellaisena kuin se on nyt.
Minkä olet urasi aikana kokenut haastavaksi?
Ilman haasteita työstä häviää se jokin, joka saa minut innostumaan ja etsimään väsymättä parempaa ratkaisua käsissäni olevaan ongelmaan. Haasteellisinta on silloin, kun on löydettävä vähiten vahinkoa aiheuttava ratkaisu asiaan, joka ei suju siten kuin toivoisin. Aikanaan, kun lapset olivat pieniä kahden ”elämäntapa-ammatin” – omaa toimistoa pyörittävän arkkitehdin ja maatalon emännän roolien ja töiden yhteen sovittaminen ei olisi onnistunut ilman äitini tukea.
Jos voisit välttää yhden virheen, mikä se olisi?
Toimitusjohtajana ja omistajana on aina yksin ja viime kädessä vastuussa yrityksestä ja sen henkilökunnasta. Virheellinen päätös on parempi kuin ei päätöstä ollenkaan tai päätös liian myöhään. Mikäli oma koulutus ei ole sisältänyt myös ns. johtajakoulutusta, kannattaa hankkiutua nopeasti opintoihin, jotka antavat pohjan yrityksen strategiselle ja suunnitelmalliselle kehittämiselle.
Mitä tavoitteita sinulla on tulevaisuudessa?
Yhä edelleen kiinnostua ja oppia uusista asioista sekä parantaa maailmaa yhteistyössä positiivisten ja osaavien ihmisten kanssa.
Neuvosi naisille:
Tarttukaa haasteisiin ja isompiin vastuisiin, älkää pelätkö muutosta vaan uskokaa itseenne ja tukekaa toisianne. Siipenne kantavat kyllä, kun uskallatte levittää ne.
Tabut:
Tasa-arvo ja palkka-asiat. Myös Suomessa tasa-arvoisemman yhteiskunnan tulisi edelleen olla tavoite.
Paras vinkkisi arjen helpottamiseksi?
Kaikkea ei tarvitse tehdä itse – käyttämällä palveluita annat myös mahdollisuuden toisen yrittämiselle.